2018. december 16., vasárnap

„A Böszörményi út revitalizációs lehetőségei”- terepgyakorlat

Készítette: Teveli-Horváth Dorottya

Időpont: 2018. december 5. 14.00-18.30

Helyszínek: Böszörményi út, Hegyvidéki Kulturális Szalon, Városháza

Az előzetes igényfelmérést követően a GEO Intézet és a Hegyvidéki Önkormányzat (XII. kerület) együttműködésében rendeztük meg "A Böszörményi út revitalizációs lehetőségei" című interaktív terepgyakorlatot. A terepgyakorlatot a Budapesti Corvinus Egyetem regionális és környezeti gazdaságtan mesterszak első és másodéves hallgatóinak szerveztük. A részvételi létszámot először az egyetemi órán szóban, majd előzetes Google Form regisztráció segítségével mértük fel. Az eseményre 27 fő regisztrált. A program célja volt egyrészt, hogy a BCE hallgatói betekinthessenek a XII. kerületi tervezési-fejlesztési folyamatokba, megismerhessenek egy olyan átfogó városi alközpont-fejlesztést, amilyen a Böszörményi út fejlesztése. Az alkalom célja volt másrészt az is, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat számára friss látásmódú, "fiatal szakértőkként" javaslatokat adjanak a hallgatók a Böszörményi út üzleteinek hasznosításának lehetőségeit illetően. Legfőképpen arra kerestük a választ, hogy milyen üzletekre, szolgáltatásokra, terekre stb. van szükség ahhoz, hogy egy élhető városi alközpont alakulhasson ki a vizsgált területen.

A program az alábbi menetrend szerint zajlott:

  • 13.55 Találkozó a Városháza téren, a Hegyvidéki Önkormányzat épülete előtt (Böszörményi út 23-25.)
  • 14.00-15.00 Terepséta a Böszörményi úton (vezeti: Cseh Zsolt, projektirányító, Hegyvidéki Önkormányzat, Teveli-Horváth Dorottya, PhD hallgató): A kb. 20 fős hallgatói csoporttal először a Turul-szoborig sétáltunk, ahonnan visszafelé indulva mutattunk be szemelvényeket egyrészt a Hegyvidék, Németvölgy és Böszörményi út történetéből, valamint a Böszörményi út és a Királyhágó tér fejlesztéseiről beszéltünk. A sétán bemutatásra került a nemzetközi szakirodalomból is jól ismert városi kiürülési folyamat, melynek része volt az is, hogy az új igényekre reagáló bevásárlóközpontok fokozatosan elvették az üzletutcák funkcióit, ezáltal megfosztva az üzletutcákat, sétálóutcákat azok nem csak gazdasági, hanem közösségi (agora) funkcióiktól is. Különösen az angol, de más nyugati szakirodalmakban is számos példát találunk arra, hogy a várostervezők tudatos módon próbálták a főutcákat, üzletutcákat új funkciókkal felruházni, majd ezáltal élettel megtölteni. A séta során bemutatásra kerültek a Böszörményi út jellegzetes helyszínei is: a Tik-Tak presszó, vagy a Rigó Jancsi cukrászda. A Városháza térre visszaérve, a séta utolsó állomásán az ILEÁ-ról, az új Hegyvidéki Kulturális Szalonról, valamint két fontos kezdeményezésről, az Ízlelő Étteremről és a Co.Mom alapítványról hallgattak a résztvevők.
  • 15.00-16.00 Az új Hegyvidéki Kulturális Szalon bejárása, a Hegyvidék Főutcája Egyesület bemutatása (vezeti: Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője, a Hegyvidék Főutcája Egyesület elnöke): A séta után Menyhárt Éva várta a hallgatókat, aki a majdnem egy órás bejárás során ismertette a szalon történetét, az új épületben található innovatív és fenntartható építészeti megoldásokat, majd a körbevezetés után egy kávéra invitálta a hallgatókat.
  • 16.00-16.15 A Böszörményi-terv bemutatása (vezeti: Cseh Zsolt, Teveli-Horváth Dorottya): Az önkormányzat alagsorába átsétálva bemutattuk a Böszörményi út komplex tervének részleteit.
  • 16.15-18.00 Közös brainstorming és stratégiaalkotás (vezeti: Cseh Zsolt, Teveli-Horváth Dorottya): A projekt ismertetése után a hallgatók szerepeltek: először arra kértük őket, hogy gondolkodás nélkül mondjanak olyan szavakat, fogalmakat, amelyekre a Böszörményi út kapcsán asszociálnak. A második feladat keretében post-itekre gyűjtötték össze a Böszörményi út pozitív és negatív jellemzőit, amelyeket én a csatolt táblázatban foglaltam össze. A két feladat eredményeit az alábbi táblázatokban összesítettem. A harmadik, és egyben legfontosabb gyakorlatként a hallgatók 5 fős csoportokba alakultak, és egy térkép segítségével 20 perc áll rendelkezésükre, hogy összegyűjtsék javaslataikat a Böszörményi út fejlesztésével kapcsolatban. A Böszörményi úttal kapcsolatos fejlesztési ötleteket szintén egy alább látható táblázatban foglalom össze.
  • 18.00-18.30 Konklúzió, szakértői reflexiók (beszél: Kocsis János Balázs): Miután a hallgatók ismertették ötleteiket, Kocsis János Balázs reflektált a hallgatók ötleteire és a terepgyakorlat közös tapasztalataira.
 
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Idézetek

"Semmi sem rossz, ami a természet szerint való."
(Marcus Aurelius)

"A természet tiszta rendszer, abban csak tiszta válaszok vannak."
(Szent-Györgyi Albert)

"Nem okos ember az, aki olyan fának nyesegeti ágait, melynek árnyékába húzódott."
(Mikszáth Kálmán)