2021. november 19., péntek

Látogatás a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepre

2021. november 10-én délelőtt 9 után érkeztünk meg nagyjából 15-en a szennyvíztisztító telephez, ahol egy kedves és felkészült helyi idegenvezető fogadott minket a bejárat melletti portaszolgálatnál. Az irodaépületekhez csatlakozó aulában egy nagyjából 20 perces előadást hallhattunk tőle a szennyvíztisztitás folyamatáról, illetve a telep történelméről, feladatairól. Ez a szennyvíztisztító telep 1966-tól kezdve működik, azóta számos korszerűsítésen és bővítésen esett át. Ma mintegy 53 ezer m3 szennyvizet tisztítanak itt meg naponta korszerű technológiával, minden hazai és EU-s határétéket betartva. A szennyvíz mellett egyedülálló módon az étel- és italhulladék megsemmisítése is itt történik. Ezután egy párperces rövid szünetet tartottunk, feltettünk néhány kérdést és elvihető prospektust kaptunk.

Ezután következett a telepbejárás, ami során számos tisztítási folyamatba, üvegházba és műszaki berendezések működésébe nyerhettünk betekintést. Először az egyik előülepítő medencéhez (1. fotó ) sétáltunk, ahová a már mechanikailag megtisztított szennyvíz kerül, amiből az ülepíthető részeket leválasztják és nyersiszapként elkülönítik.

1. fotó: Előülepítő

Onnan átsétáltunk az üvegházba (2. fotó), ahol a víz szervesanyag-tartalmát bontják le mikroorganizmusok segítségével, amelyeknek a vízfelszínre telepített növények gyökérzete és mesterséges hordozófelületek kiváló életteret adnak. Innen a szennyvíz az utóülepítőkbe kerül, amelyeket mi is megnézhettünk, körbejárhattuk őket, illetve a keverő berendezésre fel is mehettünk. Érdekes volt megfigyelni, hogy madarak, főleg sirályok előszeretettel szállnak le ezekbe az ülepítőkbe és vesznek ki onnan valamiféle táplálékot maguknak (3. fotó). A látogatás nagyjából felénél értünk el a szennyvíztisztító telep délnyugati csücskéhez, ahol a megtisztított víz belefolyik egy csatornába (4a-b. fotó). Ezen a mesterséges csatornán kerül levezetésre tisztítatlanul az a szennyvíz, ami nagyritkán (pl. nagyon csapadékos időjárás hatására) túlterhelné a rendszert. 

2.fotó: Üvegház

3. fotó: Utóülepítő és sirályok (bal oldalon)

4a. fotó: Tiszta víz ki a telepről

4b. fotó: Megtisztított víz csatornába-Dunába

Ezután indultunk el visszafelé, ami közben további létesítmények működésébe nyerhettünk betekintést. Az ammóniumtartalom eltávolítása kétlépcsős folyamat során történik meg, ami után már csak egy UV fénnyel világított berendezésen kell keresztül mennie a közben habossá vált víznek ahhoz (a hab nem szennyeződés, csak a tisztítás mechanikai eredménye, amit kezelnek) (5. fotó, 6. fotó), hogy az az említett csatornába, majd a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba, immár tisztán és habmentesen kikerüljön..

5.fotó: Habos víz kifelé és víz befelé

6.fotó: Habos víz és panoráma

A szennyvíztisztítás során visszamaradt nyers- illetve fölösiszap rothasztása során keletkezett biogáz elégetéséből a telep villamos- és hőenergiát állít elő, mellyel gyakorlatilag önellátóvá válik energetikai szempontból. Ezt a gázt tartályokban tárolják (8. fotó) és gázmotorokkal termelnek áramot, a felesleges gázt pedig elégetik (7. fotó). 

7a.fotó: Felesleges biogáz elégető

7b.fotó: Felesleges biogáz elégető

8.fotó:  Biogáz tartályok

Nagy örömünkre mindhármat láthattuk közvetlen közelről, ami által az egész folyamat sokkal átélhetőbbé vált. Ezzel pedig a végéhez is ért a terepbejárásunk, az irodaépületeken keresztül jutottunk el a bejáratig, ahol olyan fél 12 környékén elköszöntünk az idegenvezetőnktől és megköszöntük neki a színvonalas vezetést.

A szakmai programot Farkas Attila, a Geo Tanszék doktorandusza szervezte a Zöld Gazdaságpolitika és a Policies for a green and climate-friendly economy tárgyak hallgatói számára.

 Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. - Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep (fcsm.hu) 

 Szerző: Szegedi Gergely, regionális és környezeti gazdaságtan mesterszak II. éves hallgatója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Idézetek

"Semmi sem rossz, ami a természet szerint való."
(Marcus Aurelius)

"A természet tiszta rendszer, abban csak tiszta válaszok vannak."
(Szent-Györgyi Albert)

"Nem okos ember az, aki olyan fának nyesegeti ágait, melynek árnyékába húzódott."
(Mikszáth Kálmán)