2019. április 16., kedd

2019 tavasz - Intenzív heti programok


A székesfehérvári Sóstó fejlesztési lehetőségei

Trinyik Flóra

Az intenzív hét második napján Szabó Mátyás és Péti Márton oktatók kíséretében Székesfehérvárra látogattunk el. A korai indulás után már egészen hamar úticélunkhoz értünk, ahol a Pályázat Előkészítő és Tervező Iroda munkatársa fogadott minket. Rövid sétánk során, mely a Sóstóhoz vezetett, több érdekességet is hallhattunk Székesfehérvár jelenlegi és nemrég elkészült fejlesztéseiről, illetve a jövőben megvalósítandó célkitűzésekről is.


1.      ábra: A város több pontján is szemügyre vehettük a fejlesztéseket

A Sóstói MOL Aréna látogatóközpontjában, amely a stadion mellett fekvő mintegy 200 hektáros természetvédelmi terület igazgatását látja el, először Mészáros Attila alpolgármester úr tartott előadást, aki az Arénát, illetve a mellette fekvő természetvédelmi területet érintő fejlesztések kidolgozásában is tevékenyen részt vett.


2.      ábra: Mészáros Attila alpolgármester előadása

A 2013-ban kezdődő városrehabilitációs programban nem csupán a stadion megőrzését tűzték ki célul, hanem a Sóstó helyreállítása is prioritássá vált. Fontos kiemelni ezeken a munkálatokon belül a költőszigetek kialakítását, melyek szinte azonnal benépesültek, de a vízutánpótlás biztosításának módja is említésre méltó. Ennek során ugyanis a helyi szennyvíztisztító telep tisztított vizét használják fel, hogy pótolják az aszály következtében apadó vízszintet.
A Sóstó és környéke nagyon jó példát mutat arra, hogy hogyan lehet már gyermekkortól a természet szeretetére nevelni a gyermekeket: a területen több tanösvényt is kialakítottak, melyet akár tanórák, akár tanulmányi séták keretében is bebarangolhatnak akár a legkisebbek is. Külön hangsúlyozandó, hogy a tó körül rengeteg fejlesztő játék, információs tábla és egyéb figyelemfelhívó eszközök helyezkednek el, melyek az igen gazdag élővilág fontosságát és egyediségét hangsúlyozzák.


3.      ábra: A hallgatók is kipróbálhatták a tanulást segítő táblákat

Túránk után sikerült bepillantást nyernünk a MOL Vidi FC stadionjába is, melynek átadására tavaly novemberben került sor.

4.      ábra: A Sóstói MOL Aréna

Beszámolóm végén szeretném megköszönni a szervezést Szabó Mátyás és Péti Márton oktatóknak, túravezetőnknek, Jakab Csabának, a város természetvédelmi referensének, Csete Gábornak, aki körbekísért minket a Sóstói Ökocentrum területén és Mészáros Attilának az igazán színes előadásért.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Idézetek

"Semmi sem rossz, ami a természet szerint való."
(Marcus Aurelius)

"A természet tiszta rendszer, abban csak tiszta válaszok vannak."
(Szent-Györgyi Albert)

"Nem okos ember az, aki olyan fának nyesegeti ágait, melynek árnyékába húzódott."
(Mikszáth Kálmán)