2019. április 10., szerda

2019 tavasz - Intenzív heti programok

Környezetgazdaságtan - kicsit másként

Trinyik Flóra


Az intenzív heti programok nyitányaként a hétfői napon a Haladó környezetgazdaságtan és a Gazdasági és környezeti jog tárgyak keretén belül rendhagyó alkalmon vehettünk részt. A déltől késő délutánig tartó eseményt egy előadás és egy játék alkotta számunkra.

1.      ábra: Szamek Gabriella előadása

Az esemény első felében Szamek Gabriella tartott előadást a víz és a vízfelhasználás jogi oldaláról, illetve egy átfogó történelmi képet is kaptunk arról, hogy hogyan használták a minket megelőző generációk az élethez nélkülözhetetlen energiaforrást. Külön kiemelendőek azok a hétköznapi életből vett példák, melyek a mindennapjaink részét képezik, mégsem fogjuk fel a súlyukat. Ilyen például az, hogy egyetlen mosogatással vagy éppen zuhanyzással mennyi vizet használunk el, miközben a cél az lenne, hogy minél kevesebbel érjük be.
2.      ábra: A lelkes hallgatóság

Az igazán érdekes előadás után egy interaktív játékban vehettünk részt, mely szintén a víz témaköréhez kapcsolódott, ugyanis egy folyó öntözésben betöltött szerepe volt a középpontban. A játék során 2-3 fős csoportok alkottak egy-egy családot, akiknek, a többi család döntésének ismerete nélkül kellett arról döntenie, hogy mennyit szeretne öntözni a folyóból. Nyolc fordulón keresztül játszhattunk, bár végül az önálló döntések az összes profit szempontjából nem bizonyultak túlságosan kifizetődőnek. Természetesen a stratégiai játék során rengeteg tapasztalattal és élménnyel gazdagodtunk, és jó volt végre egy kicsit életközelibb példákkal szemléltetni az órákon már részben begyakorolt formulákat.

3.      ábra: A játékmester, Dr. Kocsis Tamás

Ezúton is szeretném megköszönni Szamek Gabriellának, Dr. Kocsis Tamásnak és Marjainé Dr. Szerényi Zsuzsannának a színvonalas szervezést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Idézetek

"Semmi sem rossz, ami a természet szerint való."
(Marcus Aurelius)

"A természet tiszta rendszer, abban csak tiszta válaszok vannak."
(Szent-Györgyi Albert)

"Nem okos ember az, aki olyan fának nyesegeti ágait, melynek árnyékába húzódott."
(Mikszáth Kálmán)