2019. június 4., kedd

Konferencia beszámoló

City and Countryside Conference, Krakkó, 2019. május 16-17. 


Május 16-17. között lehetőségünk volt részt venni a Krakkói Gazdasági Egyetem "City and countryside – identity and space in the 21st century" című nemzetközi konferenciáján. A konferencia legnagyobb értéke volt, hogy specifikus területfejlesztési problémákra koncentrált. A konferencia legfőbb témája a várostérségi kormányzás és a várostérségi együttműködések (metropolitan governance) fejlesztéseinek lehetőségei voltak, és ehhez kapcsolódóan több előadás elhangzott a városi szétterülés (urban sprawl), policentrikus városfejlődés (polycentric development), illetve a város-vidék lehatárolás kérdésköréről. A két napos szakmai program szinkrontolmácsolással zajlott, a résztvevők között lengyelek, magyarok, szlovénok, bolgárok és olaszok voltak, így a konferencia egyfajta térségi tapasztalat- és tudásmegosztó fórummá alakult. Az előadások mellett sor került egy kerekasztal-beszélgetésre is, ahol lengyelországi városok döntéshozói és szakértői beszélgettek a várostérségi együttműködések formáiról és jövőbeli lehetőségeiről. 

A konferencia második napján adtuk elő "Retention and attraction of the educated youth in Hungarian middle sized cities" című prezentációnkat. Az egyenlőtlen, monocentrikus városfejlődés problémaköre különösen érinti Magyarországot: a vidéki középvárosok a fiatal, képzett lakosság megtartásában nem tudnak Budapesttel versenyezni, pedig a fiatal, képzett lakosság aránya egy adott településen kiemelt fontosságú a versenyképesség szempontjából. A magyarországi középvárosok lakosságmegtartó potenciáljának összehasonlítására egy komplex mutatót dolgoztunk ki, amely alapján pilot-kutatásként felállítottuk néhány magyar középváros (a csapágyvárosok) városrangsorát. Krakkói előadásunkban kutatásunk bemutatása után néhány fejlesztési javaslatot is tettünk. A kutatásunkból készült tanulmányt ősz folyamán a Területi Statisztika folyóiratba szeretnénk publikálni. 



A szakmai tapasztalatok mellett fontos megemlíteni, hogy lengyel vendéglátóink kiváló ételekkel, nagy segítőkészséggel vártak bennünket. A kétnapos konferencia utáni hétvégén volt lehetőségünk Krakkó különböző negyedeit is megismerni, többek között két urbanisztikai sétán is részt vettünk. Összességében elmondható, hogy szakmailag nagyon tartalmas, és egyben élvezetes 3 napban volt részünk Krakkóban. Kutatásunkat folytatjuk, és várjuk a következő konferenciánkat, ami előreláthatólag a Central European Conference in Regional Science lesz októberben, Sopronban.  

Varga Virág & Teveli-Horváth Dorottya




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Idézetek

"Semmi sem rossz, ami a természet szerint való."
(Marcus Aurelius)

"A természet tiszta rendszer, abban csak tiszta válaszok vannak."
(Szent-Györgyi Albert)

"Nem okos ember az, aki olyan fának nyesegeti ágait, melynek árnyékába húzódott."
(Mikszáth Kálmán)