2019. május 9., csütörtök

Intenzív hét - 2019 tavasz


Egy interdiszciplináris intézet születése

Ezzel a címmel hirdetett intézeti konferenciát az intenzív hét keretein belül április 4-én a Geo Intézet. A belső konferencia egyik nem titkolt célja volt, hogy a hallgatókat és az oktatókat közelebb hozza egymáshoz és mindenki bepillantást nyerhessen az Intézet múltjába.

Az eseményt Dr. Péti Márton, a Geo Intézet vezetője nyitotta meg, majd előadást tartott Dr. Korompai Attila, Dr. Nováky Erzsébet, Dr. Jeney László, Dr. Tózsa István és Dr. Salamin Géza is. Nekem az első két előadáson sikerült részt vennem, melyen a jövőkutatás különféle aspektusai kerültek előtérbe, kiemelve, hogy a regionális és környezeti gazdaságtan mesterképzés milyen múltra tekint vissza, hogyan is alakult ki a mai szemléletmód.


1.      ábra: Dr. Péti Márton megnyitója
Dr. Korompai Attila: A jövőkutatás szerepe a területi folyamatok alakulásában – tapasztalatok és lehetőségek című előadásán arról hallhattunk, hogy a jövőkutatás hogyan is alakult ki, hogyan kezdődött a története a Corvinuson.
 


Fontos kiemelni, hogy a jövőkutatás eleinte ideális világképeket próbált lefesteni, melyeket több helyen meg is valósítottak egy-egy település kapcsán. Az idők során egyre nagyobb teret kapott a normatívák alapján történő tervezés, illetve újfajta módszerek, mint például a SWOT-elemzés is előtérbe kerültek. Ezeket a módszereket azonban fenntartásokkal kell kezelnünk, hiszen egy folyamatosan változó környezetben kell dolgozni, ahol a kutatónak alkalmazkodnia kell a nem túl állandó helyzethez.
A professzor úr előadásában számomra az egyik legfontosabb rész a jövőkép és az imázs közötti különbségek felsorakoztatása volt. Az imázs alapvetően a fogyasztó megnyerésére törekszik, míg a jövőkép egy sokkal átfogóbb dolog, mely a tervezés különböző fázisaiban többször átfogalmazásra kerülhet, adott időhorizonton belül mozog, és a projektek értékelésénél hatalmas szerepe van. A tervezés és a megvalósítás mint a jövőkép kialakítása és leképeződése adja az igazi hozzáadott értéket ebben az aspektusban. A tervezés különféle folyamtokból áll, melyek a folyamatos javítás érdekében állandó visszacsatolásokkal teszik lehetővé, hogy a folyamat időről időre jobb eredményeket hozzon.

2.      ábra: Dr. Korompai Attila előadása
A jövőkutatásban ugyanakkor számos következetlenséggel is találkozhatunk. Ezek közül néhány: hiányos adatokkal való munka, vágyak előrejelzésként tálalása, az imázs és jövőkép összemosása, területi szintek inkonzisztenciája, külső-belső változásokhoz való adaptáció nehézségei.
Második előadóként Dr. Nováky Erzsébet tartott előadást, aki a tavaly 50 éves magyar jövőkutatásról mesélt nekünk. Az 1968-as események igen nagy hatással voltak a tudományág kialakulására. Itt meg kell említenünk az egyetemi diáklázadásokat, a csehszlovákiai eseményeket, az Apolló űrhajó fellövését, az új, globális problémák megjelenését, a Club of Rome létrejöttét, az új gazdasági mechanizmus bevezetését Magyarországon, és még sok más olyan eseményt, melyek ezt az évet kiemelten fontossá tették a jövőkutatás szempontjából.
Magyar részről az egyik legfontosabb mozgatóerő Kovács Géza volt, aki az akkor még Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem népgazdasági tervezési tanszékének vezetője volt. Ő volt az első Magyarországon, aki jövőkutatási szemináriumot indított, összekapcsolva ezzel az oktatást és a kutatást. A szocialista időkben bizonyítania kellett, hogyan alkalmazható a tudomány a tervgazdaság kidolgozásánál, így téve a folyamatot az állam számára is elfogadhatóvá. Kovács Géza hatására tanszékek egész sora szerveződött a jövőkutatás témakörére, gyakorlatilag az egész országot lefedve.


 3.      ábra: Dr. Nováky Erzsébet előadása

Magyarországon a jövőkutatás kialakulását két szakaszra lehet bontani. Az első szakasz a vertikális és horizontális kiépítés időszaka volt. Ekkor került sor az akadémiai elfogadtatásra, az ágazati és területi tervek megvalósítására, könyvmegjelenések sokasága zajlott, illetve megjelentek az első kutatási eredmények. A második szakaszban a legfőbb feladatok közé az instabilitás kezelése és a módszertani megújulás tartozott. Kiemelendő a káoszelmélet, az evolúciós elmélet, a matematikai modellek alkalmazása, a forecastingtól a foresightig jutás, a participativitás előtérbe kerülése, a globalizáció kihívásaival való szembesülés és új tudományágak bekerülése a rendszerbe. A folyamat legfontosabb eredményei közé tartozik a jövőkutatás elméletének és módszertanának kidolgozása, a komplex jövőképek kialakítása, illetve a gyakorlati célú jövőkutatás megszületése mint akadémiai tevékenység.
A képekért és a színvonalas rendezésért köszönet a Geo Intézet munkatársainak, az előadóknak pedig az igazán érdekes előadásokért.
Trinyik Flóra
 

 










 
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Idézetek

"Semmi sem rossz, ami a természet szerint való."
(Marcus Aurelius)

"A természet tiszta rendszer, abban csak tiszta válaszok vannak."
(Szent-Györgyi Albert)

"Nem okos ember az, aki olyan fának nyesegeti ágait, melynek árnyékába húzódott."
(Mikszáth Kálmán)