2019. április 10., szerda

II. GeoNight - 2019


Újra Földrajz Éjszakája a Corvinuson: angyalföldi városi funkciók átalakulása

Domokos Csenge


2019. április 5-én került megrendezésre immár második alkalommal a Földrajz Éjszakája című európai rendezvénysorozat, melyek célja idén is az volt, hogy felhívja a figyelmet a geográfia fontosságára. Ezen alkalomból a Corvinus Geo Intézete egy tartalmas sétára invitálta mind az egyetem hallgatóságát, mind pedig a külsős érdeklődőket. 

A séta a Dózsa György úti metrómegállónál kezdődött, és Újpest városkapunál ért véget. A városi séta során a XIII. kerület olyan jelentős helyeit látogattuk meg, mint például az egykori hajógyár és turbinagyár, Láng Gépgyár, Duna Aréna, vagy éppen Marina-parti lakótelep. Budapest ezen kerülete az ingatlan-befektetők egyik kedvenc terepe, éppen ezért is volt érdekes tüzetesebben megismerkedni a kerülettel, és szakmai szempontból is szemügyre venni. Az emberek nagy része sok helyen jár a városban, de ritkán gondolkodik el azon, hogy vajon az adott terület, épület milyen változáson ment keresztül az elmúlt pár tíz, vagy éppen 100 évben, és milyen jövő állhat előtte. Mi ezt tettük meg a XIII. kerületben az idei GeoNight alkalmából. Néhány órás programunkat intézetünk egyik oktatója, Forman Balázs vezette, és általa ismerhettük meg magának a kerületnek, illetve jellegzetes építményeinek történetét, szakmai hátterét és fontosságát. Sétánkhoz Varga Ágnes, a Geo Intézet oktatója is csatlakozott. Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzánk, és habár nem volt kifejezett városnéző idő, az esőt megúsztuk.

Sétánk a Váci úton, a Capital Square épülete előtt kezdődött. Itt sétánk vezetője, Forman Balázs ismertette a környék, illetve az itt található épületek történetét, valamint szó esett a Váci út és környékének átalakulásáról és funkcióváltásáról. (1. és 2. kép)

1. ábra Találkozási pontunk

2. ábra: A környék épületeinek funkcióváltása


3. ábra: Sétánk kezdete


Találkozóhelyünkről elindulva szemügyre vettük a Visegrádi utca sarkán elhelyezkedő volt kohászati gépgyárat, majd pedig az itt megtalálható lakóépületeket, valamint a Riverside lakásokat. Itt különösen érdekes volt szembesülni az egymás mellett elhelyezkedő lakóépületek négyzetméter áraiban fellelhető óriási különbségekkel.(3-5. kép). A Riverside lakások mellett elhaladva beszélgettünk a luxuslakások előnyeiről és hátrányairól, összefüggésben a szuburbanizációval. (6. kép)
4. ábra: Régi épület új köntösben

5. ábra: Az érdeklődő csapat


6. ábra: Tom Lantos sétány 


Tovább haladva hamarosan a panelházak között találtuk magunkat, ahol a társadalmi rétegek változása, és ennek a környékre, az ott megtalálható intézményekre gyakorolt hatása is szóba került. A luxuslakásoktól nem messze elhelyezkedő lakótelepen keresztül eljutottunk a  volt Szikra Lapnyomdához, vagyis annak „hűlt helyéhez”, ahol a digitalizációs technika alakító hatásáról is elmerengtünk, valamint a távolból szemügyre vettük a kerület még épülő fázisban lévő új lelkét, a Göncz Árpád teret. (7,8. kép)

7. ábra: Panelek rengetegében


8. ábra: A környék történelmét és jövőbeli átalakulását hallgatva

  
Sétánkat a modern irodaházak között folytattuk (9. és 10. kép), elérkezve a Duna Arénához. (11. kép)



9. ábra: Modern irodaházak

10. ábra: A Duna Aréna felé

11. ábra: Duna Aréna


Innen a sétányon keresztül  a Csavargyár területe felé vettük az irányt, ahol a kerület rendszerváltás utáni történelme került a fókuszba, illetve szó esett a versenytársakkal való viszonyról  is. Ezután sétánkat a Marina Parton folytattuk, ekkor már a borongós  naplementében. (12-15. kép)

12. ábra: Marina Part

13. ábra: Modern lakóházak, és rendezésre váró zöld terület


14. ábra: Led világítással díszített kikötő

15. ábra: Sétánk végpontja

A Népszigethez elérve, a környékbeli korszerű lakásokról, lakóövezetről, és önmagában a kerületről, annak fejlődéséről esett szó. Innen a gyalogos hídon (16. kép) átkelve a diskurzust még kötetlenebb formában, egy autentikus vendéglátóhelyen folytattuk. (17. kép)

16. ábra: Gyalogos híd

17. ábra: Nyarat idéző hangulatvilágítás

A séta során számos érdekes és hasznos információt hallhattunk, illetve hasznos volt testközelből, a történelmi részeket is figyelembe véve megismerni a kerületet.
Ezúttal is köszönjük a szervezést a Geo Intézetnek, a Magyar Földrajzi Társaságnak, és legfőképp túránk vezetőinek, Forman Balázsnak és Varga Ágnesnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Idézetek

"Semmi sem rossz, ami a természet szerint való."
(Marcus Aurelius)

"A természet tiszta rendszer, abban csak tiszta válaszok vannak."
(Szent-Györgyi Albert)

"Nem okos ember az, aki olyan fának nyesegeti ágait, melynek árnyékába húzódott."
(Mikszáth Kálmán)