Tücskök-bogarak az Egyetemen: tudományos célú rovarkóstoláson voltam a
GEO Intézetben
Csécsi Dávid
A világot járó, és a világot
látni akaró ember számára talán a legnagyobb kultúrsokkot egy új, idegen helyen
az jelenti, amikor szembe kerül az adott hely lakóinak jellegzetes étkeivel.
Európai, sőt közép-európai emberként nem is kell annyira messze menni, hogy
érdekes, izgalmas vagy akár furcsa ételeket lássunk-kóstoljunk, és kinek-kinek
saját szájíze szerint lehet a reakciója az is, hogy „nahát, ez finom”, vagy csak egy visszafogott szemöldök-felhúzás
is. És ez előfordulhat akkor is, ha ki sem mozdulunk a kontinensről.
De ez talán magának az utazásnak,
az ismeretlen megismerésének kvintesszenciája is lehet, bizonyos nézőpontból
nézve. Hiszen hogyan is ismerhetnénk meg legjobban egy kultúrát, mint a hasán
keresztül – szokták mondani (és ez a hasukat szeretőkre fokozottan igaz).
Bármilyen hosszú is az utazás, a végén, sőt közben is, mennyire jól esik az, ha
valami finomat ehetünk, főleg, ha közben átérezzük a hely szellemét, az idegen
kultúra és táj megélésének érzését. A spanyol tengerparton paellát enni, és közben a helyiek beszédét hallgatni a tenger
zúgása mellett… na az pont ilyen.
Az ételekben, a hozzávalókban
benne van nem csak annak lenyomata, hogy az adott földrészen, országban,
területen mit ad az embernek az anyaföld, hanem van benne valamelyest egy
csipetnyi világról alkotott látásmód, kultúra, érzések, ízlés, történelem. Meg
még sok minden más is…
Kultúrsokk akkor is érhet
bennünket, ha nem mozdulunk ki kényelmes európai közegünkből, sőt akár akkor
is, ha Magyarországon maradunk (valaki élete legnagyobb megrökönyödését éli
meg, amikor megtudja, hogy én cukorral eszem a káposztástésztát, vagy a töltött
paprikát). De mi van akkor, ha nemcsak egy másik kontinens konyhájával találjuk
szembe magunkat, hanem úgymond a komfortzónánkat teljesen elhagyva vagyunk
„kénytelenek” helytállni az ízlelőbimbóinkat és gyomrunkat érő ingerek hatására?
Sokan talán épp ezt az érzést
élték meg (szabad elhatározásuktól vezérelve) március 28-án a GEO Intézetben.
Egyik REKO mesterszakos hallgatónk, Kata János ugyanis a rovarokról, mint
élelmiszeripari alapanyagokról, illetve emberi fogyasztásra szánt ételekről
készíti szakdolgozatát. Ennek apropóján pedig, kutatása részeként biztosított
néhány bátor jelentkező számára kóstolót, tudományos céllal. A különlegesnek és
egyedülállónak mondható eseményre sokan voltak kíváncsiak.
Saját elmondása szerint pár évvel
ezelőtt ismerkedett meg a témával egy cikken keresztül, amely az ehető rovarok
témáját tárta fel. A rovar, mint élelmiszer a jövőben részben megoldást adhat a
globális éhezés problémájára. Ez a megállapítás keltette fel János
érdeklődését. „Két dolog tűnt fel:
egyrészt az éhezés mellett számos más globális problémára (természetesen
részben) válaszként szolgálhat (pl. globális felmelegedés, vízhiány), másrészt
a témának kiterjedt szakirodalma van – minden jel arra mutat, hogy előbb-utóbb
valamilyen formában a rovarok beépülnek majd a nyugati ember étrendjébe is.
Elhatároztam, hogy szakdolgozatomban körbejárom a témát, bemutatom a hátterét,
a kutatási részben pedig megkóstoltatok emberekkel – köztük magammal is –
rovarokat és felmérem, hogy a környezetemben mennyire vevők az emberek a
rovarok elfogyasztásának gondolatára. (K.J.)”
A kóstoláshoz a hozzávalók
Thaiföldről származtak, angol webshopon keresztül. János igyekezett a hazai
ízléshez közelebb álló típusokat összeszedni, így a kóstolók három ízesítéssel
találkozhattak: hagymás-sajtos tücsökkel, barbecue-s lisztkukaccal és belga
csokoládéba öntött tücsökkel. Az eseményre Dr. Szabó Mátyás oktatónk ajánlotta
fel helyszínnek saját szobáját, ahova hallgatók és oktatók egyaránt
összezsúfolódtak. A résztvevők a kóstolás előtt és utána is kitöltöttek egy
kérdőívet. Az első esetben arra kellett választ adniuk, hogy mit gondolnak a
témáról, vannak-e tapasztalataik rovarok elfogyasztása terén, fogyasztanának-e
rendszeresen ilyen ételeket és milyen előnyeit ismerik rovar alapú
élelmiszereknek. Ezután következett a kóstolás, amelyet a második kérdőív
kitöltése követett. Ebben a kóstolás során szerzett élményekre kellett
válaszolni, illetve arra, hogy változott-e a kóstoló véleménye a rovaralapú
élelmiszerekkel kapcsolatban.
A kóstolás (mondhatni meglepő
módon) rendkívül sikeres volt és nagy érdeklődésre tartott számot. Több, mint
két tucatnyian voltak kíváncsiak a nem mindennapi kulináris élményre. Azt nem
mértem fel, hogy kit mi indított a kóstolásra, volt, aki izgatottan vágott
bele, volt, aki kicsit félénkebben, de az első ízlelések utáni reakciók
elismerő hümmögésekre… majd repetára ingerelték a résztvevőket.
„Nagyjából 25 ember vett részt a kóstoláson és legnagyobb meglepetésemre
meglepően pozitív visszacsatolásokat kaptam a rovarokról – a diákok és több
tanár is megkóstolta, egy-két kivétellel mindenkinek egyöntetűen ízlettek.
Összességében kellemes élményként éltem meg a kóstoltatást és ugyan a minta nem
reprezentatív, mégis látva a kortól és nemtől független elégedettséget az
ízzel, megerősítést nyert számomra, hogy az ehető rovaroknak ígéretes jövője
lehet hazánkban is. (K.J.)”
Személyes tapasztalatom szerint
sokakban az a tudat váltott ki ellenérzéseket, hogy rovarokat esznek. Azonban,
ha például vakon kóstoltam volna, akkor valószínűleg eszembe sem jut arra tippelni, hogy rovarokat eszem. Persze az ízesítések
sokban hozzájárultak ahhoz, hogy ízlelőbimbóim ismeretlen ismerősként fogadták
őket, de számomra is mindenképpen pozitív volt az élmény (nekem a lisztkukac
jött be legjobban).
A rovarokról sok helyen
olvashatjuk, hogy az étkezésbe vonva segíthet az éhezés, a mezőgazdaság, a természet
problémáinak megoldásában. Csak remélni tudom, hogy a világnak ezen a vidékén
nem a kényszer és a környezeti vagy ellátási gondok fogják meghonosítani a
rovart, mint élelmiszert. Remélem, sokkal inkább az európaiak nyitottsága fogja
azt mondatni velük egy étteremben, hogy „Egy
Szöcske-salátát kérek!” De ahogy Európában is elterjednek ezek a típusú
ételek, úgy lehetőségünk adódik majd úgy kultúrsokkot kapni a világ más
tájainak konyháját illetően, hogy még szülővárosunkból sem kell kimozdulnunk.
Ámbár, ha valaki minden bátorságát összeszedve arra adja a fejét, hogy nyisson
az ilyen élvezetek felé, akkor talán rájön, hogy nem is annyira bogaras alak
az, aki minden tücsköt-bogarat összeeszik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése