2019. június 18., kedd

Műhelymunka



Geopolitikai tényezők hatása az oktatásra, az ifjúságra és a munkaerőpiaci elvárásokra

 2019. június 14-én került megrendezésre a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézete által szervezett „Geopolitikai tényezők hatása az oktatásra, az ifjúságra és a munkaerőpiaci elvárásokra” című műhelykonferencia, amely a rendezvény egyben a „Geopolitikai és oktatáspolitikai tényezők hatása a Kárpát-medencei magyar oktatás helyzetére” című hallgatói esszépályázat záró rendezvénye is volt.
 A rendezvény első felszólalójaként Dr. Salamin Géza, a Geo Intézet igazgató-helyettese köszöntötte a résztvevőket. 

A nyitóbeszédet követően Borbély Mátyás, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatója tartotta meg előadását „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében – geopolitika tényezők társadalmi, oktatási, ifjúságnevelési hatása címmel. Beszédében a Kutatóintézet két futó EFOP projektjét mutatta be. A „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében” és a „Az oktatási struktúrák Kárpát-medencei makroregionális együttműködését támogató kutatások” elnevezésű projektek keretében a Geo Intézet profiljához nagyban illeszkedő témákban folynak kutatások, amelyekben intézetünk több korábbi hallgatója is aktívan részt vesz. Borbély Mátyás előadásában köszönetet mondott minden hallgatónak és oktatónak, akik a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által támogatott hallgató esszépályázatban akár pályázóként, akár bírálóként részt vett. 

A műhelykonferencia harmadik felszólalójaként Dr. Lakatos Artur Loránd tartotta meg “Romániai magyar maturanduszok számának alakulása 1989-et követően, napjainkig. Tények, tanulságok és tendenciák” című előadását. A Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója előadásában a külhoni magyarság, különösen a romániai magyarság képzésének jellemzőire és kihívásaira hívta fel a figyelmet, külön kiemelve a magyar nyelvű képzésben résztvevő hallgatók nyomon követésének fontosságát. 


 Ezt követően intézetünk professzor emeritusa, Dr. Korompai Attila szólalt fel a “Geopolitikai és oktatáspolitikai tényezők hatása a Kárpát-medencei oktatás helyzetére” című hallgatói esszépályázat értékelésének bemutatására. A Bíráló Bizottság elnökeként előadásában a pályázatra beérkező tanulmányok témáinak ismertetésén túl megemlítette mindazon tapasztalatokat, amelyek a pályamunkák értékelése közben a bizottsági tagokban megfogalmazódtak. 

A műhelykonferencia második felében a hallgatói esszépályázaton versenyző tanulmányok szerzőinek nyílt lehetősége pályaművük bemutatására. Intézetünk ezúton is gratulál a versenyben résztvevő minden szerzőnek:
-          Báló Andrásnak, aki „A Kárpát-medencei magyar felsőoktatási tér regionális fejlesztésének lehetséges irányai a Partiumban” című tanulmányával első helyezést ért el;

-          Porhajas Gábor Lászlónak, „A kínai nyelv, és nyelvoktatás felértékelődése Magyarországon a globális geopolitikai folyamatok tükrében” című tanulmányával elért második helyezéshez;

-          Varga Virágnak (A “Z” generáció pénzügyi kultúrájának fejlesztésére irányuló nemzetközi és hazai gyakorlatok értékelése) és Varga Veronikának (Magyarországi felsőoktatásban tanuló külföldiek oktatásával kapcsolatos tendenciák és kihívások) a megosztott harmadik helyezésükhöz;
-          Ryan Annának  A középiskolai és felsőfokú nyelvoktatás kihívásai Magyarországon, az ország geopolitikai helyzetének és a nemzetközi folyamatok tükrében” című pályamunkájához;
-          valamint Vaida Cynthiának és Mezey Dorottyának, akik „A köznevelés és a felsőoktatás által befolyásolt identitástudat. A megtévesztések és az ellenségeskedések problematikája az erdélyi magyar kisebbség szemszögéből” című tanulmányukkal a "Az identitás témájában megszületett legjobb dolgozat" különdíját nyerték el.

A műhelykonferencián Báló András, Porhajas Gábor László és Varga Virág mutatta be röviden az esszépályázatra írt tanulmányát. 

Az esszépályázat záró rendezvénye egyúttal azt a célt is szolgálta, hogy a résztvevők számára bemutatásra kerüljön az a hallgatói tanulmánykötet, amely a beérkezett pályaművek, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem doktoranduszai által írt tanulmányokból áll össze. A tanulmánykötet a napokban kerül publikálásra Intézetünk kezelésében Geopolitikai tényezők hatása a Kárpát-medencei magyar oktatási struktúrákra címmel.  
Az este hétkor, állófogadással véget érő műhelykonferenciára a tikkasztó hőség és a péntek esti időpont ellenére a várakozást felülmúló létszámmal érkeztek érdeklődők, akik a fogadás alatt személyesebb hangvétellel vitathatták meg a rendezvényen elhangzó számos előadás témáját.

A rendezvénynek szakmai partnerei voltak: HÉTFA Kutatóintézet, Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI), EFOP-1.12.1-17-2017-00003 „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Nagy Szabolcs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Idézetek

"Semmi sem rossz, ami a természet szerint való."
(Marcus Aurelius)

"A természet tiszta rendszer, abban csak tiszta válaszok vannak."
(Szent-Györgyi Albert)

"Nem okos ember az, aki olyan fának nyesegeti ágait, melynek árnyékába húzódott."
(Mikszáth Kálmán)