2019. március 4., hétfő

Műhelymunka beszámoló


MUT Megyei tervezés műhelymunka

A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) Székházában 2019. február 26.-án egy magas színvonalú megyei tervezés műhelymunka valósult meg, mivel a MUT, mint szakmai szervezet széles körű tevékenysége és programpalettája mellett elő szeretné segíteni a területfejlesztés-területrendezés új irányairól szóló diskurzust is.
A műhelymunkát Salamin Géza (1.ábra), a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke nyitotta meg. Ezután a megyei tervek és az egyedi övezetek, illetve az ezekhez kapcsolódó aktualitások kerültek bemutatásra, majd ezt követte a kerekasztal-beszélgetés a tervezőkkel és főépítészekkel (2. ábra).

1.ábra: Salamin Géza megnyitója
 
A MUT célja a műhelymunka szervezésével elsősorban az egyedi övezetek megvitatása volt, melynek alapját a 2018. évi CXXXIX. Törvény (Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről) képezi (http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=212063.363848). Ezt a törvényt az Országgyűlés 2018. december 12.-én fogadta el, és e törvény területrendezési terveket érintő fejezetei 2019. március 16.-tól lesznek hatályosak. A diskurzus során számos témát érintettek a meghívottak. Ezek közül kiemelkedő a már említett törvény 24. § a. pontjának értelmezése. A kerekasztalbeszélgetés során szó volt a típuskényszer hiányáról, a megyei övezetekből származó előnyökről és hátrányokról, a megyéken átívelő övezetekről, agglomeráción átnyúló övezetkijelölésről, valamint a lehatárolás módszertanáról is. 

2.ábra: Kerekasztal-beszélgetés: Ongjerth Richárd (moderátor), Paksi Szilvia, Koszorú Lajos, Schuchmann Péter
 
A megyei területrendezési tervek az országos területrendezési tervvel összhangban készülnek és hosszútávon fogják meghatározni a települések fejlődését. Az egyedi övezetek kérdésének megvitatása előnyös és előremutató, mivel a bizonyos megyéken átívelő témákról és kérdésekről való egyeztetés segítheti a megyei főépítészek és tervezők munkáját. Mivel szinte minden megye más, így elképzeléseik is eltérőek, ezért a szakemberek közötti széles körű diskurzus mindenképp hasznos.
A műhelymunka során a résztvevő főépítészek és tervezők közelebb kerültek egymás megértéséhez, együtt gondolkodhattak, megoszthatták egymással kételyeiket, álláspontjaikat. A közös munkát március 11.-én folytatják.
Köszönet a Magyar Urbanisztikai társaságnak, és kiemelten a MUT ügyvezetőjének, Szkordilisz Flórának e műhelymunka szükségességének felismeréséért és megvalósításáért, illetve a MUT munkatársainak a képekért.

A beszámolót készítette: Domokos Csenge






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Idézetek

"Semmi sem rossz, ami a természet szerint való."
(Marcus Aurelius)

"A természet tiszta rendszer, abban csak tiszta válaszok vannak."
(Szent-Györgyi Albert)

"Nem okos ember az, aki olyan fának nyesegeti ágait, melynek árnyékába húzódott."
(Mikszáth Kálmán)