2019. április 9., kedd

2019 tavasz - Intenzív heti programok


Szakmai séta a Lóvasútnál és környékén 

Domokos Csenge

Regionális és környezeti gazdaságtan I. éves hallgatója


Az intenzív hét keretében megvalósuló hegyvidéki helytörténeti sétán a Regionális és környezeti gazdaságtan mesterképzés hallgatói ismerhették meg jobban a XII. kerületet, azon belül is a Lóvasutat és környékét. A tanulmányi sétát Földváry Gergely helytörténész vezette, és látott el minket hallgatókat érdekes információkkal.
A sétánk kiindulópontja a Lóvasút épülete volt, amely 2017-ben lett felújítva, és ekkor kapta új, rendezvényközpont funkcióját. (1. kép)


1. ábra: A Lóvasút felújított épülete

Az első lóvasút 1688-ban indult meg ide a Lánchídtól. A helyszín nem véletlen, mivel ez a városrész a kereskedők legfontosabb útvonala volt, és zsúfolt vendéglátóhelyek és fogadók helyezkedtek el a környéken, valamint a gazdagok is erre fele laktak.
Magának a lóvasútnak a története 1900-ban szomorú fordulatot vett, mivel egy szerencsétlen baleset során a kocsi kioldódott, és elindult visszafele, aminek következtében többen meghaltak, mások pedig megsebesültek. Ennek hatására építették ki a villamos vonalat, melynek már új végállomása lett, egy magasabb, és kevésbé meredek helyen. A villamos új épülete, végállomása 1903-ban nyílt meg, és a lóvasút lecserélődött villamosra. A villamosközlekedés, és ezzel együtt a végállomás is 1977-ben szűnt meg, és ennek a helyén a mai napig egy kemping található, étteremmel, valamint télen természetes jégpálya, és olyan különlegesnek számító programok, mint például a disznóvágás, vagy szőlőtaposás is fellelhető. (6.,7.,8. kép)
Az épület történetének megismerése után sétánk a Tündérsziklához vezetett, miközben megismerkedtünk egy-két villa, rezidencia és a Révész Margit gyermekszanatórium történetével. Sétánk során a libegő alatt haladtunk el, így a libegő történetéről, és a lakosság hozzá fűződő viszonyának megváltozásáról is mesélt nekünk sétánk vezetője, Földváry Gergely. (4., 5. kép)
2. ábra: Sétánk kezdete


A séta során sok érdekes helyen megálltunk, és mindenhol informatív beszámolót hallhattunk túraveztőnktől.

3. ábra: Túravezetőink és szervezőink: Dr. Szabó Mátyás, Földváry Gergely, és Teveli-Horváth Dorottya

4. ábra: Séta a libegő alatt

5. ábra: A Tündérhegyen



6. ábra: Volt villamosvégállomás, jelenlegi kemping

7. ábra: A kemping felé

8. ábra: A kemping épülete és étterme

Kirándulásunk alatt sok érdekességet megtudtunk, többek között, hogy miért hívják a területet Zugligetnek, vagy hogy hogy kapott magyar nevet a Tündérszikla és környéke.
Túránk természetjáró része után visszaérkeztünk a Lóvasút épületéhez, mely 1884-ben jött létre, és a peron ott helyezkedett el régen, ahol ma az üvegfal található. (9. kép)

9. ábra: A Lóvasút épülete új pompájában

Itt Földváry Gergely részletesebben is ismertette a Lóvasút épületének kalandos történetét. Az épület a lóvasút megszűnése után kis méretű szükséglakásokkal került beépítésre, ahol a környéken szolgálókat és dolgozókat szállásolták el. Még a kétezres években is laktak itt, majd 2017-ben került felújításra az épület, és kapott új funkciót, egy rendezvényközpont keretében. Az épület jelenleg elég modern,  geotermikus energiával működik, és a tetején egy kis kert is kialakításra került. Az épület közvetlen szomszédságában található meg a helytörténeti gyűjtemény kiállítóterme, ahol félévente változnak a kiállítások. Maga a gyűjtemény már 1970-ben létrejött, lokálpatrióták által, és azóta számos helyen volt megtalálható. Sétánk során a gyűjteményt is megtekinthettük. (10., 11. kép)

10. ábra: Helytörténeti gyűjtemény

11. ábra: Kiállítás

A mostani helyszín nagyon impozáns, viszont az elhelyezkedése egy kicsit távol esik a tömegközlekedéstől, így az elsődleges látogatói réteg, a nyugdíjasok már kevésbé látogatják, viszont sok kiránduló betér ide megtekinteni az aktuális kiállításokat.
Sétánk végén a volt Laszlovszky majort is megtekintettük. Ezen épület is többször ment át funkcióváltáson, majd pedig a Máltai Szeretetszolgálat kapta meg teljes felhasználásra. Itt megismerhettük a befogadás házának történetét is. (12. kép)


12. ábra: Befogadás háza

A séta során számos érdekes információt hallhattunk, hasznos ismeretekkel gyarapodtunk, melyek az urbanisztika tárgyhoz kapcsolódva kiegészítik a hallgatók tudását, gyakorlati tapasztalatot nyújtanak az elméleti tudásanyag mellé. Különösen érdekes volt hallani és látni a terület, és az épületek funkcióváltását, a lakosság hozzáállásának megváltozását. Emellett a túra során a természet szépségeiről sem feledkeztünk meg. Élvezhettük a tavaszi napsugár melegét, a zöldülő természetet, és az állatvilág gyönyörű teremtményeinek jelenlétét is. (13-16. kép) Mindig jó kimozdulni, a zöldülő természetben sétálni, és a rohanó mindnenapokban előnyös tud lenni, ha ehhez a vársot sem kell elhagyni.

 13. ábra: Séta a zöld övezetben


14. ábra: Kilátás



15. ábra: Változatos állatvilág
16. ábra: Zöldülő erdő

Ezúton is köszönjük a helytörténeti sétavezetést Földváry Gergelynek, valamint a szervezést Teveli-Horváth Dorottyának, és Dr. Szabó Mátyás Tanár Úrnak, valamint a Geointézetnek. Emellett köszönet Vártl Anitának a fotókért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Idézetek

"Semmi sem rossz, ami a természet szerint való."
(Marcus Aurelius)

"A természet tiszta rendszer, abban csak tiszta válaszok vannak."
(Szent-Györgyi Albert)

"Nem okos ember az, aki olyan fának nyesegeti ágait, melynek árnyékába húzódott."
(Mikszáth Kálmán)